Explore the Building Site Context

Journal Entry For
Module 4 - Conceptual Design - Building Context & Passive Design
ACC Folder Link
Created
Jan 9, 2023 11:35 PM
Last Edited
Jan 26, 2023 8:23 AM
Scored
image

Part 1: Site Analysis

Site features: I have included reference images of the site, which is located next to the School of Architecture at the National University of Singapore. The site is located on a slightly sloped terrain, with a view of a beautiful park and a patch of tropical green forest. The Site has a pedestrian overhead bridge connecting the School of Architecture building and the bus station. On the left-hand side towards the flat lawn, there is an entrance connected with Clementi road. The challenge here is to develop a building that sits next to nature while do not have a significant impact on the preserved green patch.

Local climate condition: Singapore has a hot and humid climate with lots of sunlight and downspouts. Singapore's weather is hot and humid year-round, with this tiny city-state situated just 137 km above the Equator. The average temperature is 31°C at daytime and 24°C at night. Walking around at midday can be a real challenge, particularly between April and May when relative humidity is higher than 80%. Like the rest of Southeast Asia, Singapore’s climate is largely influenced by 2 monsoon winds. We have to take care of the high humidity and the amount of water that can be harvested which might be enough for the use of the building.

With the distinctive hot and humid tropical climate, it is clear that the design strategy should follow this principle: Reduce the solar radiation affecting the building, Enhance natural ventilation, More shading system to protect the interior area, and Evaporative cooling and other active cooling system to maintain the indoor comfort.

image
image
image
image

Adjacent buildings and public spaces: The site is adjacent to the National University of Singapore building, which mostly comprises 4-5 floors and does not require special consideration in terms of history or building conservation. Clementi park, a large recreational area, is located to the north of the site and offers several open spaces and play courts, with many weekend activities taking place. This is the main recreational area for the Clementi residence area.

image

Proposed location of the site (within the existing park)

image

3D Topography in Revit with the adjacent building massing

Topography: The site has a slightly sloped terrain, varied from +3500mm to +9300mm with a total site area of XXXX m2. Image from the right column: 1. The flat lawn with the play court 2. The rainforest patch +3. The Clementi park with existing footpath and open space area.

image

Topography model with level differences

image
image
image

Part 2: Concept development story

image
image
image
image

Part 3: Analysis and building massing study

image

image

image

image
image
image